112

Ada satu perkara yang aku nak kongsi bersama..hampir semua daripada kita ada memiliki telefon bimbit..ada yang tahu menggunkanya sepenuhnya dan ada yang hanya tahu sms dan call sahaja walaupun telefon tu amat canggih..

Pemilik telefon bimbit perlu sentiasa ingat no 112.Ini lah nombor kecemasan yang perlu didail oleh pengguna telefon bimbit.Jika anda daalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon, maka cubalah dail no 112.

Menariknya no ini boleh didail terus walaupun papan kekunci dikunci(keypadlock).

11 comments:

al-mankaraqi said...

salam bang,

koi tok perenoh mengacu lagi nombor nih.....

Akuanakpahang said...

Salam...elok juga tu dikongsikan bersama pengetahuan itu. Lama tak online En Nuar bz ker?

anif® said...

Ada lagi satu fakta menarik bro.. Tak perlu ada "sim card" untuk dail 112 :D

relevan said...

112 = 1221 = 122 = 2211 = pow spesel...

INTAN RH said...

owh..yeke...br koi tau..nti time koi cemas, koi nk try la..tp ni mcm no ic koi jek..hehe

endiem said...

terima kasih..tapi tak pernah try

a kl citizen said...

assalammualaikum

untuk kecemasan je ke?
sapa yang menjawabnya?

~0~ said...

xtau...siyes...

anif® said...

Memang untuk kecemasan sahaja.. BIasanya ia akan di Jawab oleh pihak Telco..dan kemudiannya di sambungkan ke 999.

Pihak telco tu boleh jadi Celcom/Maxis/Digi dll..

CiK MyVi PuTiH said...

kkompem menjadik la ni ek

melorjaafar said...

Betul2 nuar ramai kkwan yg susaia sye ada hs tpi tk tau gune. ade yg cume tau trima cll aje. mreke ni.malas nk belajar dn malu nak bertnye.fikiran yg nagetif ni lh mbuat terus tak tau